Shiatsu voor paarden & honden

Docent
Evy Macquoy, dochter van Alice Deen

Eerste jaar
Wie graag een cursus shiatsu voor paarden of honden wil volgen, hoort ook het eerste jaar algemene shiatsu voor mensen te volgen. Deze humane shiatsu is verplicht én nodig om de studenten paardenshiatsu en hondenshiatsu zelf te laten voelen wat voor effect de shiatsu-technieken hebben. Dit eerste jaar kunt u volgen bij Alice Deen van Yu Sen.
Graag meer info?
Zie equina.be

Krantenartikel
We citeren een artikel uit een lokale krant: 

“Een droomjob”, zo omschrijft de 27-jarige Evy Macquoy uit Schaffen haar dagelijkse beroepsbezigheden. Als prille tiener was ze al danig gefascineerd door paarden. Van haar moeder kreeg ze dan weer de Oosterse Shiatsu-therapieën met de paplepel ingegoten. Uiteindelijk heeft Evy van beide disciplines haar beroep gemaakt.

Wat Evy Macquoy met paarden doet, is niet meteen alledaags te noemen. De Japanse acupressuurtechniek Shiatsu heeft in onze stresserende samenleving al heel wat mensen een deugddoende uitweg geboden. Maar Evy verdiepte zich verder in de therapie en ging deze ook toepassen op paarden. Want ook een paard kan al eens een dipje hebben.

“Je kunt paarden echt wel vergelijken met mensen”, vertelt Evy. “Een paard kan natuurlijk niet vertellen wat er scheelt, maar als het slecht gehumeurd is of als het iets mankeert, laat het dat ook duidelijk blijken. Een bepaalde gemoedsgesteldheid heeft vaak een onderliggende reden. Als je lang genoeg met een paard omgaat, leer je de symptomen herkennen. En dan kan je gericht gaan werken.”

Wie komt zoal bij jou terecht?
“Vooral mensen die met hun paarden naar wedstrijden gaan, of die ze houden voor de kweek. Een paard kan hier ook komen herstellen van een blessure of na een operatie. Eigenlijk kan men hier dus voor allerhande dingen terecht. Nadat een paard verkocht werd, kan het mentaal bijvoorbeeld in de war geraken omdat het zijn vorige eigenaar mist. Of als paarden vaak moeten presteren op wedstrijden, kunnen ze door de druk gestresseerd raken. Een massage kan er dan voor zorgen dat een paard zich weer volledig gaat ontspannen. Binnen de tien minuten merk je al effect. We maken zelfs regelmatig mee dat een paard in slaap valt tijdens een massage. Dat is best wel grappig. De bedoeling is dat een paard hier een volledige behandeling krijgt, of een speciaal aangepaste training, zodat het zich binnen de kortste keren weer veel beter voelt. Het geeft echt veel voldoening als je een paard hier ziet vertrekken dat er weer helemaal bovenop is.”

“Enkel en alleen een shiatsubehandeling biedt natuurlijk geen sluitende oplossing. Ik kan bijvoorbeeld niet wat een dierenarts kan. Maar shiatsu is wél een heel mooie aanvulling. Daarom wil ik de mensen ook een totaalpakket aanbieden. Ik geef hen bijvoorbeeld advies mee rond aangepaste voeding, of hoe ze bepaalde trainingstechnieken kunnen toepassen, enzovoort.”

Mensen kunnen bij jou ook les volgen?
“Dat klopt. Ikzelf ben destijds drie jaar naar Schotland gegaan voor mijn opleiding. In Wallonië zijn er nog twee mensen die dezelfde opleiding gevolgd hebben, maar in Vlaanderen ben ik voorlopig nog de enige die dit als beroep uitoefent. Om te vermijden dat de mensen allemaal naar Schotland moeten gaan, ontstond het idee om zelf opleidingen te gaan geven. Er is zodanig veel werk in deze sector, dat ik er graag wat collega’s bij zou hebben.”

“Aanvankelijk was er misschien nog wat argwaan rond de shiatsu-therapie, maar ondertussen is de vraag ernaar enorm toegenomen. Er komen mensen vanuit heel België én Nederland naar hier afgezakt. Dat gaat van mensen die graag met paarden werken en dit als een leuke aanvulling zien, tot mensen met een gewone bureaujob die eens iets compleet anders willen doen.”

“We beginnen eerst met het aanleren van een basismassage. Op die manier kan iemand direct merken of hij het écht wel wil doen. Er volgt ook een korte inleiding over wat shiatsu precies is. En dan kan je meteen aan de opleiding beginnen. Een jaaropleiding omvat eigenlijk alles: massagetechnieken, anatomie, meridianenkennis en kinesiologie, of spiertesten. Ook de basis-shiatsu-behandeling voor mensen staat op het programma. Zo ervaren de kandidaten snel zelf wat een paard eigenlijk voelt en kunnen we accurater werken.

Op dit moment hebben we dertig paarden die mee ingeschakeld worden in de opleiding. En zij hebben geen complexen, hoor. Ze laten zich maar al te graag verwennen (lacht).”